Skip to content

Adományozási lehetőségek – koraszülöttek támogatása

Örülünk, hogy itt vagy, hiszen azon gondolkozol, hogy segítenél, méghozzá azoknak, akik a legfontosabbak: a gyermekeknek, az aprócska koraszülött babáknak. 

Anyagilag segítenél, esetleg kapcsolataiddal, ajándékkal vagy bármilyen tárgyi, eszköz, szolgáltatás felajánlással? Ezt a picik nevében is hálásan köszönjük! 

Miért adományozz?

A koraszülöttség ma Magyarországon minden 10. családot érinti (évente 9.000 baba érkezik meg túl korán), s ezek a piciny babák alulfejlettek időre született társaikhoz képest, hiszen kevesebb idő adatott meg nekik a fejlődésre anya biztonságos pocakjában. 

Egészen idáig egész egyszerűen nem létezett hivatalos, egységes, a koraszülöttek fejlődését támogató textilcsomag. Az koraszülött osztályokon dolgozó orvosok, nővérek ezért alternatív megoldásokkal igyekeztek kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni a rideg inkubátorban a korababák fekhelyét. 2020 tavaszán mindez megváltozott, ugyanis átadtuk a legelső babafészek csomagokat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Ezzel egy sorozat indult el és sorra jött a többi klinika. 

Ezért a Plüss Kommandó babafészek csomagjai hiánypótlóak és egy évtizedes problémát oldanak meg a koraszülött osztályokon szerte az országban.  

Mire költi a Plüss Kommandó a pénzbeli adományokat?

A befolyó adományokból babafészek csomagokat gyártunk és adományozunk a magyar koraszülött osztályok számára. Ennek érdekében kampányokat indítunk, melyeket itt és Facebook oldalunkon tudsz követni. Minden gyűjtés egy konkrét város kórházának koraszülött osztálya számára történik.

A Plüss Kommandó által tervezett és gyártott koraszülött babafészek csomagok egyedi, máshol nem kapható textilek, orvosi szakmai támogatással készülnek és már rengeteg magyar klinika számára jutattuk el ingyenesen.

Az átadott összeg és a csomag tartalma folyamatosan változik, bővül, ahogy mi is fejlődünk, tapasztalunk és igyekszünk az új igényeknek is megfelelni. Kezdetben “csupán” 1.017.000 Ft értékben adományoztunk, legutoljára pedig már 1.650.000 Ft értékű adománycsomagot adtunk át. A következő átadások várhatóan még magasabb értékűek lesznek.

Ki hozta létre a babafészek csomagokat?

Orvosi és szakmai tanácsokkal az alábbi személyek segítettek: 

  • Dr. Nádor Csaba neonatológus szakorvos 
  • Chonjo Diána nővér
  • Csomárné Balázs Erzsébet intenzív terápiás ápoló
  • (Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti PIC)
  • Kaszab Éva főnővér (Szent János Kórház)

Aki megvalósította és megtervezte a babafészek csomagokat:

Nyilka Ildikó kuratóriumi elnök 

A babafészek csomagok Nyilka Ildikó saját szellemi termékei, védett termékek, nem másolhatók.

Akik varrják a babafészek csomagokat, textileket:

A Happys magyar kisvállalkozás műhelyében, hipoallergén környezetben, kézzel készül minden egyes darab textil.

Ha megkérdeznénk egy normál, időre született kisbabát, milyennek látja a világot, egészen biztosan azt felelné, hogy jéghideg, zajos és nyüzsgő, folyton reflektorral világítanak a szemébe és minden óriási, szinte elveszik benne. Képzeld csak el, mit érezhet egy koraszülött pici baba, aki hetekkel korábban érkezett meg! 

A babafészek az édesanya méhéhez hasonló körülményeket teremt: határokat szab és szűkebb teret biztosít neki, növeli a baba biztonságérzetet, puhasága és melegsége kényelmet biztosít számára.

A babafészek csomagban található textilek szintén nyugtató hatással vannak a babára, így csökkentik a stresszt. A textilcsomagba tartozik többek között a plüss ölelő kéz, a J-babatámasztó és kapaszkodó, a zárt babasapka, az ultrahangozható és a CPAP sapka (ami tartja a lélegeztető gép csövecskéit), a magas hőfokon mosható lepedő, ami növeli a babafészek élettartamát. A keresztsál, amivel a babafészket átkötve enyhe nyomást gyakorol a babára, így olyan érzést kelt benne, mintha az édesanyja karjában tartaná.

A koraszülött babafészek csomagokat Dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti PIC (Perinatális Intenzív Centrum = koraszülött osztály) neonatológus főorvosa, illetve Chonjo Diána, az említett klinikán dolgozó szakápoló, nővér, babamasszőr szakmai tanácsai alapján terveztük meg, gyártottuk le. Segítségünkre volt még a klinika többi dolgozójai és Kaszab Éva, a Szent János Kórház Koraszülött Intenzív Osztályának főnővére. A textileket minden magyar neves egyetemi klinika elismerte és befogadta.

Koraszülött csomagjaink tehát megkapták a létező legmagasabb szakmai elismerést, a gyakorlatban is bizonyítást nyert, hogy pozitívan hatnak a koraszülött babák fizikai és idegrendszeri fejlődésére.

Kiemelkedő kritérium a sterilitás és hipoallergén, bőrbarát anyagok használata. Egy kórházba, és ráadásul a még fejletlen immunrendszerrel rendelkező koraszülött babák mellé az inkubátorba kizárólag patyolattiszta anyagok kerülhetnek és a fertőzésveszély legkisebb esélyét is ki kell zárni (többek között ezért nem megfelelőek a házilag varrt babafészkek). A Plüss Kommandó által készített babafészkek és kiegészítők minősített, steril környezetben készülnek, a töltőanyaguk hipoallergén poliészter, a külső borítás OEKO-TEX pamutvászon, mely a baba bőrének a legjobb Chonjo Diána szakápoló megítélése szerint is.

Fontos tudni, hogy a koraszülöttek gyógyulását leghatékonyabban az úgynevezett bőr-bőr kontaktus segíti. Ilyenkor az édesanya, illetve az édesapa mellkasára helyezik a babát. Szakmai közekben ezt a módszert hívják kenguruzásnak. Minél tovább pihen a baba a mellkason, annál jobb.

Azonban a koraszülött baba egész nap nem lehet mellkason, s mikor az inkubátorba visszakerülnek a pici hősök a babafészkekbe, plüss ölelő kezekbe, biztonságban érzik magukat. Ezek a textilek picit pótolják azt, amit a baba a pocakban és a szülők mellkasán érzett.

A babafészek a bőr-bőr kontaktus hatékony kiegészítője, különösen azoknál a babáknál, akik annyira aprók, hogy konkrétan életveszélyben lennének, ha kikerülnének az inkubátorból. És ne feledjük, hogy a nagyobb súlyú, idő előtt érkezett babák az idő legnagyobb részét az inkubátorban töltik! 24 órából “csupán” pár órát lehetnek a szüleik mellkasán, ezért a babafészek és a textil kiegészítők elengedhetetlenül fontosak.

A koraszülött babák – főleg az extrém kicsi súlyúak – első hetei, hónapjai döntőek, ekkor derül ki, hogy kis lelkeik maradnak-e a Földön, vagy távoznak az angyalok közé. Ezért ez egy rettentően megterhelő időszak a szülőknek, testvéreknek, hozzátartozóknak. Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Ildikó Nyilka szintén átélte ezt az időszakot – ikerterhességéből végül csak kislánya tudott megszületni, aki hónapokig volt inkubátorban, kikötözve, mert addig mocorgott, amíg a csöveket, amik életben tartották és a gyógyulását segítették, ki nem szedte magából.

Ildikó tudja, mennyire embert próbáló ez az időszak egy szülő életében. És mivel elveszítette másik babáját, a kisfiát, úgy gondolta, hogy ha egy babának nem tud segíteni, megpróbál 9000-nek.

Ez az élmény hívta életre nem csak a Plüss Kommandót, hanem azokat a saját tervezésű és gyártású, orvosilag elismert babafészek csomagokat, amiket az elmúlt két évben, a mai napig már 22 kórháznak adományoztunk.

Végezetül ismételten köszönjük a rengeteg támogatást, amit folyamatosan kapunk tőletek. Reméljük hamarosan lesz lehetőségünk személyesen is találkozni egy nagy Plüss Kommandó roadshown, adománygyűjtő akció keretein belül vagy akár egy jótékonysági koncerten. És ne feledjétek: a PICik a legnagyobb hősök!

“Neked egy plüss, másnak a gyógyulás, egy esély”

Mit adományozz?

Egy konkrét összeget

A legtöbbet ezzel tudsz segíteni, akár egy kávé árának az átutalásával, vagy PayPalon keresztül való elküldésével. Bármilyen kicsi is legyen ez az összeg, mi hálásak vagyunk érte. A befolyó adományokból első körben megvásároljuk az anyagot, majd legyártjuk a babafészek csomagokat.

Név: Alapítvány az Alapítványokért

Számlaszám: 11713036-21451047 (OTP Bank)

Közlemény: Koraszülött Hadművelet*

Külföldről való utaláshoz:

IBAN: HU61117130362145104700000000

Swift: OTPVHUHB

*vagy egy konkrét kampányunk neve, ami általában az a város, ahol a kórház található, aminek éppen gyűjtünk. Például Zalaegerszeg, Kaposvár. Facebook oldalunkon mindig közzé tesszük a gyűjtéseket, további információért látogass el ide és kövess minket, hiszen ezzel is segítesz!

Vásárolj a jótékonysági webshopunkban 

Bármit veszel a jótékonysági webshopunkban, a bevételt koraszülött csomagok gyártására és adományozására fordítjuk. Körülbelül 10.000 plüss várja, hogy egy kisgyermeknek örömöt szerezhessen. Vásárlásoddal ráadásul a környezetet is véded, hiszen nem kell újabb plüsst gyártani, és így megvalósul az általunk megálmodott körforgás is. A plüssök nyakába a Szeretetszalag Mozgalom felajánlásával sorszámozott szeretetszalag kerül. Év végén tartott nyereménysorsolás keretében értékes ajándékokat húzunk ki a kalapból és mindenki, aki tőlünk plüsst vásárolt, részt vesz a sorsoláson.

Vásárolhatsz még Plüss Kommandós pólókat és baseball sapkákat, babafészkeket és egyéb textil kiegészítőket az időre érkezett babáknak. Ezek ajándékba is szuperek! Ha van a környezetedben várandós kismama, lepd meg őt egy csodás babafészekkel, ami a babaszoba éke lesz. 

Közvetlenül is támogathatod a kórházakat koraszülött babafészek csomagok megvásárlásával és Te döntöd el, hogy hova és hány darab csomagot szállítsunk el.

Jótékonysági sztár plüss aukciók

Rengeteg sportoló, zenész, híres ember állt már a pici hősök mellé egy saját plüss felajánlásával. Licitálj, nyerj, találkozz kedvenceddel és a plüssért felajánlott összegből babafészek csomagokat gyártunk. Aktualitásokért látogass el a Facebook oldalunkra, ahol mindig értesülhetsz a legújabb aukciókról!

Segíts a kapcsolataiddal 

Ismersz valakit, aki népszerűsítené a Plüss Kommandót a közösségi médiában, tévében, újságban, rádióban, esetleg konkrétan adományozna részünkre (például döntéshozó egy cégben, sztár, befolyásos ember)? Írj nekünk e-mailt az info@plusskommando.hu e-mail címre, üzenetet messengeren vagy keresd kuratóriumi elnökünket, Nyilka Ildikót telefonon: +36 20 336 1146.

Lájkolj, kommentelj, oszd meg!

Kövess minket a Facebookon, Instagramon, oszd meg a posztjainkat, kommentelj, lájkolj,  olvasd el a blogjainkat, hiszen így még több emberhez juthatunk el!

Tárgyak, ajándékok felajánlása

Használt plüss, orchidea, ruha, ékszer, babaholmi, gyakorlatilag bármit fel tudsz ajánlani, ami elég szép és értékes ahhoz, hogy valaki más örömmel megvásárolja egy Facebook aukció keretében. 

Sokszor keresnek meg minket varrodák is. Mivel a babafészkeket kizárólag a Happys gyártja (ennek okáról egy másik menüpont alatt olvashatsz), varrodaként egy általatok varrt dolgot ajánlhattok fel licitre, esetleg az adótok 1%-ával is támogathatjátok a koraszülött babákat. 

Ha valamit fel szeretnél felajánlani, kérünk, hogy előbb írj nekünk messengeren vagy e-mail-ben: info@plusskommando.hu

Céges támogatás – anyagi

A céges felajánlások elszámolhatóak és a törvény értelmében levonhatók a társasági adóból. Minden támogató számára adományozási szerződéssel igazoljuk az adománya összegét, melyet egy konkrét célra (például egy megnevezett kórház megsegítése) is felajánlhat. 

Cégként is vásárolhatsz a jótékonysági webshopunkból, például plüsst ajándékozhatsz rászoruló gyermekeknek, így egyszerre több módon is segítesz, hiszen a bevételt visszaforgatjuk és babafészek csomagokat gyártunk belőle.

A céges támogatóinkat weboldalunkon, közösségi média oldalainkon is feltüntetjük, sőt, mivel minden átadás sajtónyilvános, a tévében, helyi sajtóban is hírüket visszük. A Plüss Kommandó szerepelt már az M1 Esti híradójában, a HÍR TV-ben és számtalan helyi csatornán (Debrecen TV, Paks FM, Pécsi Egyetemi TV).

Céges támogatás – szolgáltatás

Hatalmas terhet vesz le a vállunkról, ha olyan szolgáltatást tud a céged biztosítani a Plüss Kommandó számára, amire nagy szükségünk van az adományozáshoz (természetesen adományozási szerződést kötünk!). Ilyen például a szállítás, hiszen 50 babafészek csomagot kell elszállítani egymástól sokszor 100-200 km-re található városok között. 

A másik pedig a plüssök raktározása, ami gyakorlatilag egy állandó probléma. Évente 1-2 alkalommal rendszeresen költöztetnünk kell több ezer darab plüsst, mivel igen nehezen találunk térítés nélküli, jótékonyságból felajánlott raktárat Budapest területén.

Legyen bármilyen szolgáltatásod, amit örömmel felajánlanál, kérlek, keress minket e-mailben vagy telefonon, hiszen lehet, hogy éppen Rád van szükségünk! 

Elérhetőségeink: 

Nyilka Ildikó kuratóriumi elnök

info@plusskommando.hu

+36 20 336 1146

Amit nem tudunk elfogadni

Természetesen minden felajánlásért hálásak vagyunk, mert tudjuk, hogy a jó szándék vezérel Téged, de sajnos az általad varrt és a használt babafészket nem tudjuk elfogadni.

Ennek oka egyrészt, hogy a kezdetek óta a Happys a kizárólagos gyártónk, akik csak a Plüss Kommandónak készítenek babafészek csomagokat és egyben támogatóink is. Csakis az ő általuk varrt koraszülött textilek kerülhetnek a kórházi adománycsomagokba, mert ezek ellenőrzött, steril környezetben készülnek (a fertőzésveszély és a koraszülöttek különös érzékenysége miatt más nem is fogadható el!). Másrészt csakis így tudjuk a termékek minőségét biztosítani, hiszen minden textil neonatológus szakorvosok és szakápolók útmutatása alapján készül. A babafészkek mérete, alakja, arányai meghatározottak. Harmadrészt az inkubátorba nem kerülhet bele bármilyen anyag: a Plüss Kommandó babafészei minősített OEKO-TEX pamutvászonból, hipoallergén töltettel készülnek, ami a baba bőrének a legjobb. 

A Plüss Kommandó és a Happys együttműködéséből született babafészek csomagok segítik a koraszülött babák fizikai és idegrendszeri fejlődését, melyet szakorvosok és nővérek is igazoltak. Ezért az otthon készült babafészek felajánlásokat sajnos nem tudjuk elfogadni, viszont bármilyen más tárgyi ajándékot örömmel fogadunk! Ha kézműves termékeket készítesz, vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailen: info@plusskommando.hu

Köszönjük a megértést és hálásak vagyunk a támogatásért.

Magyarországi koraszülött és újszülött osztályok térképe