Skip to content

Az adó 1 százalék milyen szervezetnek adható?

Az adó 1 százalékról való rendelkezés esetén valójában 1+1, tehát összesen 2 százalékról dönthetsz. Vagyis az adód 1 százalékát eljuttathatod bármilyen nonprofit szervezetnek, aki jogosult arra, hogy adó 1 százalékot fogadjon (például a Plüss Kommandót működtető civil szervezet, az Alapítvány az Alapítványokért is fogad adó 1 százalékot). A második 1 százalékot pedig bármely egyháznak felajánlhatod, ha szerepel a NAV listájában.

A regisztrált (felajánlásra jogosult) civil kedvezményezett esetén a szervezet nevére és adószámára lesz szükséged a felajánláshoz, az egyházak esetén pedig úgynevezett technikai számot kell megadnod (ezért is hívja a NAV technikai számos kedvezményezettnek az egyházakat).

Ha már tudod, hogy kinek szeretnéd adni ezt az összeget, de nem tudod, hogyan, akkor olvasd el Így tudsz az adód 1+1 százalékáról rendelkezni című blogunkat!

A rendelkezés határideje: május 20.

A következő nonprofit szervezetek számára ajánlhatod fel az adód 1 százalékát

  1. az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, illetve a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény által meghatározott egyesület (kivéve pártok, biztosító egyesületek, munkaadói és munkavállalói érdek képviseleti szervezetek), melyet a bíróság a magánszemély rendelkező nyilatkozata évének első napja előtt legalább 2 évvel,
  2. alapítvány, amennyiben a bíróság a magán személy rendelkező nyilatkozata évének első napja előtt legalább 2 évvel,valamint
  3. közhasznú alapítvány, egyesület és közalapítvány, amelyet a bíróság a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtt legalább 1 évvel – vagy ez idő letelte előtt, amennyiben jogszabályi feltételeknek megfelel -, közhasznú szervezetként jogerősen nyilvántartásba vett, illetve az alapszabálya és az alapító okirata szerint a rendelkező nyilatkozat(ok) évét megelőző év első napja óta megszakítás nélkül, a  Civil törvényben meghatározott közhasznú tevékenységgel ténylegesen foglalkozik;

További jogosultja lehet az adód 1 százalékának

  1. a Magyar Tudományos Akadémia
  2. az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok
  3. magyarországi közgyűjtemények 
  4. kulturális intézmények (pl. könyvtár, levéltár, múzeum) és egyéb alkotó- vagy előadó-, illetve művészeti tevékenységet folytató szervezetek
  5. a felsőoktatási intézményei

Az adó 1 százalék jogosultság feltételei

Egy szervezet akkor lehet jogosult az adó 1 százalékra, ha a székhelye Magyarországon található, munkájával hazai vagy külhoni magyar kisebbséget támogat, közhasznú tevékenységet folytat és nem végez politikai tevékenységet, továbbá a politikai pártoktól függetlenül működik.

Szeretnéd támogatni a koraszülött babákat?

Tudtad, hogy évente 9.000 kisbaba érkezik meg túl korán és a koraszülés minden 10. családot érinti? Többek között a Vajdaságról származó Rúzsa Magdolna hármas ikrei is koraszülöttként jöttek a világra, vagy Verrasztó Evelyn úszóbajnok, az Alapítvány védnöke is korababa volt.

Köszönjük, ha te is támogatod a munkánk, ezzel pedig segítesz a pici hősöknek is! Minden fillért, ami hozzánk érkezik, a koraszülött picik megsegítésére fordítunk, 1,5 év alatt 30 koraszülött osztályt szereltünk fel a picik fizikai és idegrendszeri fejlődését segítő babafészek csomagokkal.

Elsők között adományoztunk a Szegedi Tudományegyetem részére, akkor még “csak” 1.017.000 Ft értékben. Azóta a textilcsomagok bővültek, fejlesztettük őket, a FINE nemzetközi szakmai képzés alapján innováltuk a babafészkeket és sok új termék került az adománycsomagunkba, amik segítik a nővérek, orvosok munkákát (okos babafészek, tépőzárral nyitható-zárható babafészek, új CPAP sapkák).

Ha szeretnéd támogatni a korababákat az adód 1 százalékának felajánlásával, a következő adatokra lesz szükséged:

Szervezetünk neve: Alapítvány az Alapítványokért

Adószámunk: 18941548-1-41

Siess, mert május 20-ig kell rendelkezned az adód 1 százalékáról!

Egy megosztás is nagy segítség!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Magyarországi koraszülött és újszülött osztályok térképe