Skip to content

Babafészkeket és orvosi gépeket adományoztunk a legkisebb hősöknek – SOTE Baross utcai átadás 

“Mikor beléptem ide, az egyetem könyvtárába, olyan érzés volt, mintha egy babafészekben lennék” – így kezdte az átadási ünnepséget Dr. Szabó Miklós egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője. Nagyon megható és szívmelengető volt hallani a professzor úr kedves szavait, amit nagyon köszönünk!

Hihetetlen összefogás segített

2022. október 18-án ünnepélyes keretek között adhattuk át a babák fizikai és idegrendszeri fejlődését segítő, saját tervezésű babafészek csomagjainkat és a 2 orvosi gépet is, amivel még több babát tudunk majd közösen megmenteni. Ezért hálával tartozunk fantasztikus Plüss Kommandó közösségének, mivel elképesztő összefogásnak köszönhetően a célösszeg 14-szerese gyűlt össze!

Köszönjük mindenkinek, aki akár egy kávé árával, plüss vásárlással segített a jótékonysági webshopból.

Az átadott adomány összértéke 17.533.354 Ft.

Babafészek 700 grammos baba számára

Ez az átadás különösen megható volt a Plüss Kommandó csapat tagjai számára. Ugyanis a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika – Baross utcai részlegén, a NIC osztályon ápolják azokat koraszülött babákat, akik a legveszélyeztetettebbek és akiknek intenzív ellátásra van szükségük. 

Éppen a múlt héten sötétült el az egyik inkubátor, mert a kis hős, aki ott feküdt, az angyalok közé távozott…és most is sok apróság küzd az életéért. A Baross utcai részlegen található NIC az ország legforgalmasabb koraszülött osztálya, rengeteg baba érkezik ide.

Halkan zümmögnek a gépek, a picik szívének dobbanásaira számok villódznak a képernyőkön, a lélegeztető gép hajszálvékony csövecskéje szállítja az életet jelentő oxigént, a drága nővérek – akiket mi már egy öleléssel köszöntünk – folyamatosan lesik, hogy minden rendben van. És ha be kell avatkozni, sietni kell… természetesen az édesanyák és édesapák is nagyon hálásak a nővéreknek, akik hatalmas odaadással ápolják a csöppségeket. Innen köszönjük nekik a kitartásukat!

Jelenleg az osztályon fekvő legkisebb baba 700 grammos, a kezecskéje olyan vékony, mint egy ceruza… annyira csöpp, és most végre, hála nektek, ő is pihe-puha babafészekben fog majd feküdni, a plüss ölelő kéz melegségében, a J-támasztó komfortjában, amibe a picik úgy kapaszkodnak, mint anya köldökzsinórjában és természetesen ott vannak még a lélegeztető gép csövecskéit tartó CPAP sapkát, az inkubátor takarók, amik kiszűrik a fényt és olyan környezetet teremtenek, mintha a baba még a pocakban lenne.

Nos, ezeknek a csöppségeknek segített mindenki, akár elutalta egy kávé árát vagy PayPalon küldött adományt.

Az adománycsomag

A Baross utcai részlegen az alábbi adományokat adtuk át:

  1. Babafészek csomagok: 2.711.958 Ft
  2. Samsung Medison HS50 ultrahang készülék: 8.484.096 Ft
  3. TCM5 Flex transcutan monitor: 6.337.300 Ft

Az adománycsomag összértéke: 17.533.354 Ft

Mire jók az orvosi gépek?

Az ultrahang készülék a legmodernebb ilyen orvosi eszköz, ugyanis segítségével a babák az inkubátorban, mozgatás nélkül vizsgálhatók és kiszűrhető vele, ha bármilyen probléma merül fel a belső szervekben. 

“A korai felismerés életet ment!” – mondta Dr. Szabó Miklós egyetemi tanár.

Ez a készülék sugárzás és fájdalmat beavatkozás nélkül teszi lehetővé a babák vizsgálatát.

A transcutan monitor lehetővé teszi, hogy vérvétel nélkül vizsgálják a babák oxigén szintjét, ezzel megkímélik őket attól, hogy fájdalmat kelljen nekik okozni. A legfontosabb azonban, hogy ez a készülék lehetővé teszik, hogy időben észrevegyék, ha a picik oxigén és szén-dioxid szintje nem megfelelő, így az agykárosodás is megelőzhető.

“Mindezek életeket jelentenek és boldog percekkel fognak szolgálni” – Dr. Szabó Miklós

Fizikai és idegrendszeri fejlődést segítő babafészkek

A babafészkek orvosilag igazoltan segítik a koraszülött babák fizikai és idegrendszeri fejlődését és komfortos, meghitt környezetet teremtenek az inkubátorban. A babafészek csomag az anyaméhben lévő körülményeket imitálja, határokat szab a piciknek, ezáltal csökkenti a stresszt, megnyugtatja a babákat. Így hosszú távon abban segít, hogy a koraszülött babák egészséges, boldog, kiegyensúlyozott felnőtteké válhassanak. 

“A koraszülött babák egészséges álmait segíti a babafészek” – Dr. Szabó Miklós

És mi a következő cél?

A következő cél Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, illetve a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ.

Ha szeretnéd támogatni, hogy ezek az apróságoknak boldog, meleg karácsonyuk legyen, egy kávé árával is tudsz segíteni, de jótékonysági webshopunkban is vásárolhatsz.

Utalási lehetőség

Név: Alapítvány az Alapítványokért

Számlaszám: 11713036-21451047 (OTP Bank)

Közlemény: “Jahn Ferenc” vagy “Pécs”

Külföldről való utaláshoz:

IBAN: HU61117130362145104700000000

Swift: OTPVHUHB

Paypal

Egy megosztás is nagy segítség!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Magyarországi koraszülött és újszülött osztályok térképe