Skip to content

Bőr-bőr kontaktus és babafészek a koraszülött babákért

Rengeteget olvashattál már arról, hogy miért hasznos a babafészek és hogyan segíti a koraszülött babák fejlődését. Arról viszont ritkábban esett szó, hogy ezek a textilek a bőr-bőr kontaktus hatékony kiegészítői. Mi is ez a bőr-bőr kontaktus? Erről ír Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos (Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti PIC), akitől a babafészkek és a többi textil tervezéséhez kaptunk tanácsokat.

Két éve dolgozunk azért, hogy minden koraszülött baba megkapja a gondoskodást és a szakszerű feltételeket, eszközöket ahhoz, hogy biztonságban, nyugalomban és kényelemben fejlődhessen. Fontos tudnotok azt, hogy a koraszülöttek számára életük első napjaiban, heteiben vagy akár hónapjaiban a legtermészetesebb elhelyezkedés az anyai vagy apai mellkason van, bőr-bőrkontaktusban. 

A bőr-bőr kontaktus jelentősége

Nagy szeretettel ajánljuk a bőr-bőr kontaktust akár a legkisebb (1 kg alatti) koraszülött babák gondozásánál is. Ennek az ápolási formának csak pozitív rövid-, közép- és hosszútávú következményei vannak. Rövidtávon kiegyensúlyozottabb a szív és tüdő működése, elindul az anyatej termelődése. Középtávon jobban működik a babák immunrendszere, hosszabb távon pedig javul az idegrendszeri fejlődésük.

Nővérek, szakmai segítők készséggel állnak segítségre. Minél hosszabb időre ajánlják, hogy a babánk a szülői mellkason pihenjen. 

Hogyan egészíti ki a babafészek a bőr-bőr kontaktust? 

A koraszülött baba a nap nagyobbik részében azonban nem bőr-bőrkontaktusban van. 

Mikor az inkubátorba visszakerülnek a pici hősök, a babafészkekben, plüss ölelő kezekben, biztonságban érzik magukat, ami egy picit pótolja számukra az édesanyjuk pocakját.

Elsőként a bőr-bőr kontaktus ajánlott, az inkubátorban viszont a babafészek szab biztonságos határokat a piciknek.

Azonban vannak olyan babák is, akik 500 gramm alatti súllyal jönnek a világra, és gyakorlatilag életveszélyben lennének, ha nem kerülnének inkubátorba, és nem segítenék orvosok, eszközök és gépek a fejlődésüket, gyógyulásukat. Sok baba (minden 4.) azonban nem éli meg azt, hogy édesanyja a karjaiban ringathassa. Belőlük angyal lesz és fentről vigyáznak tovább társaikra.

Plüss Kommandó megszületése

Magyarországon évente 9.000 koraszülött baba születik, azaz ennyi családot érint a koraszülés traumája. Ez egy rettentően megterhelő időszak a szülőknek, testvéreknek, hozzátartozóknak. Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Ildikó Nyilka szintén átélte ezt az időszakot – ikerterhességéből végül csak kislánya tudott megszületni, aki hónapokig volt inkubátorban, kikötözve, mert addig mocorgott, amíg a csöveket, amik életben tartották és a gyógyulását segítették, ki nem szedte magából. Ildikó tudja, mennyire embert próbáló ez az időszak egy szülő életében. És mivel elveszítette másik babáját, a kisfiát, úgy gondolta, hogy ha egy babának nem tud segíteni, megpróbál 9000-nek.

Ez az élmény hívta életre nem csak a Plüss Kommandót, hanem azokat a saját tervezésű és gyártású, orvosilag elismert babafészek csomagokat, amiket az elmúlt két évben, a mai napig már 20 kórháznak adományoztunk.

Mit tartalmaznak a babafészek csomagok?

Fontos tudnotok ezekről a csomagokról, hogy nem csak babafészkeket tartalmaznak, hanem további olyan, textilből készült eszközöket, amik mind-mind a baba fejlődését segítik, illetve megnyugtatják őket, imitálják az anyaméhet és annak biztonságát. 

Ezek a babatámasztók, plüss ölelő kezek, babafészek átkötő sálak, pihentető textil szemüvegek, ultrahangozható sapkák, CPAP sapkák (melyeket a lélegeztető gépekhez terveztünk), valamint a babafészkeinkhez tartozó lepedők, illetve szoptató párnák. 

Az elmúlt 1 év során az adomány csomagunk folyamatosan bővül, kezdetben 1.017.000 forint értékben adtunk át, ma, 2021 júniusában már meghaladtunk az 1.650.000 forintot.

Ezek a csomagok mind saját tervezésűek, gyártásúak és ami a legfontosabb, védett termékek

Amikor elindítunk egy új kórház számára gyűjtést, az első beérkező összegekből az anyaotg (borító, azaz huzat és tömítőanyag) szerezzük be. Ez okozza számunkra a legnagyobb gondot, hiszen speciális, bababarát és antiallergén anyagokra van szükségünk ahhoz, hogy az orvosok és nővérek a babák ápolásában tudják használni az eszközeinket.

Óriási szerencsénk van, és rettentően hálásak vagyunk érte, hogy a Happys Babaágynemű mellénk állt, kizárólag csak nekünk gyártja a klinikai csomagokat és otthoni babafészek csomagokat speciális kiegészítőket az idő előtt és időre született babáknak.

Tehát a bőr-bőr kontaktusra és a babafészkekre egyaránt szükség van ahhoz, hogy a pici hősök fizkailag és lelkileg is megfelelően fejlődhessenek és egészséges felnőtteké cseperedhessenek.

Egy megosztás is nagy segítség!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Magyarországi koraszülött és újszülött osztályok térképe