Skip to content

Bőr-bőr kontaktus és babafészek a koraszülött babákért

Rengeteget olvashattál már arról, hogy miért hasznos a babafészek és hogyan segíti a koraszülött babák fejlődését. Arról viszont ritkábban esett szó, hogy ezek a textilek a bőr-bőr kontaktus hatékony kiegészítői. Mi is ez a bőr-bőr kontaktus? Erről ír Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos (Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti PIC), akitől a babafészkek és a többi textil tervezéséhez kaptunk tanácsokat.

Két éve dolgozunk azért, hogy minden koraszülött baba megkapja a gondoskodást és a szakszerű feltételeket, eszközöket ahhoz, hogy biztonságban, nyugalomban és kényelemben fejlődhessen. Fontos tudnotok azt, hogy a koraszülöttek számára életük első napjaiban, heteiben vagy akár hónapjaiban a legtermészetesebb elhelyezkedés az anyai vagy apai mellkason van, bőr-bőrkontaktusban. 

A bőr-bőr kontaktus jelentősége

Nagy szeretettel ajánljuk a bőr-bőr kontaktust akár a legkisebb (1 kg alatti) koraszülött babák gondozásánál is. Ennek az ápolási formának csak pozitív rövid-, közép- és hosszútávú következményei vannak. Rövidtávon kiegyensúlyozottabb a szív és tüdő működése, elindul az anyatej termelődése. Középtávon jobban működik a babák immunrendszere, hosszabb távon pedig javul az idegrendszeri fejlődésük.

Nővérek, szakmai segítők készséggel állnak segítségre. Minél hosszabb időre ajánlják, hogy a babánk a szülői mellkason pihenjen. 

Hogyan egészíti ki a babafészek a bőr-bőr kontaktust? 

A koraszülött baba a nap nagyobbik részében azonban nem bőr-bőrkontaktusban van. 

Mikor az inkubátorba visszakerülnek a pici hősök, a babafészkekben, plüss ölelő kezekben, biztonságban érzik magukat, ami egy picit pótolja számukra az édesanyjuk pocakját.

Elsőként a bőr-bőr kontaktus ajánlott, az inkubátorban viszont a babafészek szab biztonságos határokat a piciknek.

Azonban vannak olyan babák is, akik 500 gramm alatti súllyal jönnek a világra, és gyakorlatilag életveszélyben lennének, ha nem kerülnének inkubátorba, és nem segítenék orvosok, eszközök és gépek a fejlődésüket, gyógyulásukat. Sok baba (minden 4.) azonban nem éli meg azt, hogy édesanyja a karjaiban ringathassa. Belőlük angyal lesz és fentről vigyáznak tovább társaikra.

Plüss Kommandó megszületése

Magyarországon évente 9.000 koraszülött baba születik, azaz ennyi családot érint a koraszülés traumája. Ez egy rettentően megterhelő időszak a szülőknek, testvéreknek, hozzátartozóknak. Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Ildikó Nyilka szintén átélte ezt az időszakot – ikerterhességéből végül csak kislánya tudott megszületni, aki hónapokig volt inkubátorban, kikötözve, mert addig mocorgott, amíg a csöveket, amik életben tartották és a gyógyulását segítették, ki nem szedte magából. Ildikó tudja, mennyire embert próbáló ez az időszak egy szülő életében. És mivel elveszítette másik babáját, a kisfiát, úgy gondolta, hogy ha egy babának nem tud segíteni, megpróbál 9000-nek.

Ez az élmény hívta életre nem csak a Plüss Kommandót, hanem azokat a saját tervezésű és gyártású, orvosilag elismert babafészek csomagokat, amiket az elmúlt két évben, a mai napig már 20 kórháznak adományoztunk.

Mit tartalmaznak a babafészek csomagok?

Fontos tudnotok ezekről a csomagokról, hogy nem csak babafészkeket tartalmaznak, hanem további olyan, textilből készült eszközöket, amik mind-mind a baba fejlődését segítik, illetve megnyugtatják őket, imitálják az anyaméhet és annak biztonságát. 

Ezek a babatámasztók, plüss ölelő kezek, babafészek átkötő sálak, pihentető textil szemüvegek, ultrahangozható sapkák, CPAP sapkák (melyeket a lélegeztető gépekhez terveztünk), valamint a babafészkeinkhez tartozó lepedők, illetve szoptató párnák. 

Az elmúlt 1 év során az adomány csomagunk folyamatosan bővül, kezdetben 1.017.000 forint értékben adtunk át, ma, 2021 júniusában már meghaladtunk az 1.650.000 forintot.

Ezek a csomagok mind saját tervezésűek, gyártásúak és ami a legfontosabb, védett termékek

Amikor elindítunk egy új kórház számára gyűjtést, az első beérkező összegekből az anyaotg (borító, azaz huzat és tömítőanyag) szerezzük be. Ez okozza számunkra a legnagyobb gondot, hiszen speciális, bababarát és antiallergén anyagokra van szükségünk ahhoz, hogy az orvosok és nővérek a babák ápolásában tudják használni az eszközeinket.

Óriási szerencsénk van, és rettentően hálásak vagyunk érte, hogy a Happys Babaágynemű mellénk állt, kizárólag csak nekünk gyártja a klinikai csomagokat és otthoni babafészek csomagokat speciális kiegészítőket az idő előtt és időre született babáknak.

Tehát a bőr-bőr kontaktusra és a babafészkekre egyaránt szükség van ahhoz, hogy a pici hősök fizkailag és lelkileg is megfelelően fejlődhessenek és egészséges felnőtteké cseperedhessenek.

Egy megosztás is nagy segítség!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jelentkezz be, vagy regisztrálj!