Skip to content

Így valósul meg egy álom

Kuratóriumi elnökünk, Nyilka Ildikó 4 éve hozta létre az Alapítvány az Alapítványokért szervezetet (2017-ben) és 3 éve indította el a Plüss Kommandót (2018-ban), a Koraszülött Hadművelet pedig 2020 tavaszán startolt el. Azóta összegyűlt több mint 81.000.000 Ft, az Alapítvány mellé állt több tucat cég, több 1000 ember adományozta 1-1 kávé árát és 29 koraszülött osztály számára ajándékoztunk a fizikai és idegrendszeri fejlődést segítő koraszülött babafészek egységcsomagokat. Sőt, 2021-es év végére 18.000.000 Ft is összegyűlt, amiből Giraffe Shuttle életmentő gépet fogunk vásárolni a miskolci kórház koraszülött babái számára, 1-1 fénytakarót ajándékozunk a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház és a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Üllői Úti PIC korababái számára. Továbbá egy második Giraffe Shuttle gép árának a fele összegyűlt, amit a gyulai pici hősöknek adományozunk majd.

A kreatív munka legjavát pedig Ildikónak köszönhetjük, ő mozgatja a szálakat a háttérben és ő a Plüss Kommandó vezetője, megálmodó, mondhatjuk, az ország összes koraszülött pici hősének pótmamája. Miért és hogyan vágott bele mindebbe Ildikó? És milyen fontos célt tervez még elérni? Erről szól évzáró blogunk.

Innovatív babafészek csomagok

Már rengeteg fényképet megosztottunk a kórházi átadásrokól, olvashattátok/láthattátok a szakorvosok nyilatkozatait a babafészek csomag hatásáról. Emiatt is rengetegen segítik a munkánk, sok-sok adományt kaptunk tőletek, ezért szeretnénk, ha egy kicsit jobban megismernétek ezeket a textileket!

A babafészek csomagok nem egyszerűen “csak” a babák komfortját növelik (persze ez is fontos szempont!), hanem hatnak a picik fizikai és idegrendszeri fejlődésére. A tervezéshez szakmailag hozzájárult Dr. Nádor Csaba, aki a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti PIC osztályának osztályvezető főorvosa, neonatológus. A kezdetekben sok hasznos tanácsot kaptunk még Csomárné Balázs Erzsébet intenzív terápiás ápolótól, akik szintén a Semmelweis Egyetem Klinikájának dolgozói, továbbá Kaszab Évától, a Szent János Kórház főnővértől. Még egy érdekesség, hogy 27 évvel ezelőtt Kaszab Éva ápolta Nyilka Ildikó koraszülött babáját, Timit is.

Az orvosi-szakmai háttér rendkívül fontos, hiszen nem mindegy, hogy milyen a babafészek magassága, kialakítása, formája. Tippeket és ötleteket kaptunk, hogy milyen típusú textil termékek lennének hasznosan a babák számára. Mindezen szakmai háttértudás alapján Ildikó tervezte meg a babafészkeket és a többi textilt, a J-babatámasztót, amihez Chonjo Diána nővér szakmai segítsége adott támpontot. A Semmelweis Egyetem profi szakmai háttere tette lehetővé a plüss ölelő kezek, a CPAP és ultrahangozható sapkák, átkötő sál, lumbál kendő, szemüveg, lepedők és okos babafészek, Giraffe inkubátor takarók, angyal borítékok megszületését.

A textileket a kezdetektől folyamatosan fejlesztjük, finomítunk-módosítunk rajtuk az igények szerint és a legújabb gyakorlat, a FINE szakmai képzés követelményei szerint. Ebben óriási segítséget nyújt Nagy Lívia egykori gyermekápoló, nemzetközileg is ismert szakember. 

Egy mindenkiért, mindenki egyért, a boldog felnövekvő egészséges generációért.

A fentiek ismeretében kijelenthetjük, hogy az egységes koraszülött babafészek csomagok, amiket a Plüss Kommandó gyárt, megfelelnek a legmagasabb szakmai követelményeknek, amit a Semmelweis Egyetem is elismert.

Ildikó folyamatosan konzultál a szakemberekkel, Dr. Nádor Csabával és Nagy Líviával rendszeresen megbeszélik, hogyan fejlesszük a textil termékeket. Ennek keretében született meg az okos babafészek és a tépőzárral nyitható-zárható babafészek, a legújabb, fejtetőn is tépőzárral nyithatóvá tett innovatív CPAP sapka.

A plüssök hatnak az idegrendszeri fejlődésre

Nem véletlenül lettünk Plüss Kommandó. A plüss jelkép, jótékonyságra tanító eszköz, segíti az adománygyűjtést.

Az által, hogy egy plüss, ami valamikor sokat jelentett valakinek és szeretettel adja tovább másnak, lehetőséged ad arra, hogy segítsünk, nem kell új plüsst gyártani, így a környezetenek is jót teszünk vele.

Ezért lett a jelszavunk: “Neked plüss, másnak egy esély”

Minden egyes plüss, ami a jótékonysági webshopunkba kerül, segítő szándékkal és szeretettel jut el hozzánk. Kik gyűjtik, kik adományozzák a plüssöket? Főleg gyerekek, iskolások. Legutóbbi a Padbol Magyarország, a Padbol Győr, illetve a Budai Farkasok kézilabda csapat kis szurkolói, a budaörsi Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola kis diákjai gyűjtöttek plüsst azért, hogy segítsenek a koraszülött babákon. Még a legkisebb plüss adományozók is tudják, hogy kinek és milyen céllal gyűjtenek. Ezzel megértik, milyen fontos a környezetvédelem, érzik, milyen jó adni, ami szemléletformáló, tanító jellegű. Felnőttként pedig már a döntéseik komoly hatással lesznek a világra, a Földre, az emberekre, állatokra, ezért kell, hogy magukba szívják kicsiként a legfontosabb értékeket és megértsék, hogy rajtuk (is) múlik, a saját jövőjük.

“100.000 koraszülöttnek szeretnék segíteni”

Ildikó egyik sokat ismételt ezt a mondatot, hiszen gyönyörű leánya, Timi koraszülöttként jött a világra, aki ikerherhességből született, Ildikónak ma lehetne egy felnőtt fia is. Sajnos azonban a sors mást hozott, kisfia még a várandósság alatt távozott az angyalok közé. “Nagyon nehezen éltem meg a 6,5 hónapos kórházi időszakot és pontosan tudom, hogy mit éreznek a szülők”. Ildikó személyes történetét itt tudod elolvasni.

Évente kb. 9000 koraszülött jön a világra, a koraszülés minden 10. családot érinti. Ildikó pedig hosszú távban gondolkodik, így egy évtized alatt kb. 100.000 koraszülött baba fejlődését szeretné segíteni a gondosan tervezett és folyamatosan fejlesztett babafészek csomagokkal.

Honnan jön a pénz?

Az Alapítvány több lábon áll, sokféle forrásból érkezik a pénz, amiből babafészek csomagokat gyártunk és adományozunk.

Bevételi források:

  1. Plüss aukciók (sztárok plüssei, lelki sztárok)
  2. Egyéb felajánlott ajándéktárgyak aukciói
  3. Céges támogatások
  4. Magánemberek adományai 
  5. Adománypontok
  6. Adó 1% felajánlások
  7. Jótékonysági webshop

Az Alapítvány szociális kategóriája

A Plüss Kommandóról legtöbben a koraszülött pici hősök megsegítése kapcsán hallottatok, pedig van még egy rendkívül fontos célunk. Ez pedig a hátrányos helyzetű gyermekek segítése, gyógyítása és az iskolás gyermekek tanítása, érzékenyítése a jótékonyságra, az alapvető emberi értékeink megóvására.

Jelmondatunk itt is érvényes, hiszen megtanítjuk a gyermekeknek, hogy mit jelent a “Neked egy Plüss, Másnak egy esély”. Például a Mikulás Hadművelet keretében ellátogattunk egy budaörsi iskolába, ahol jómódú családból származó gyermekek tanulnak. Számukra készültünk egy kis műsorral, DJ Dominique kevert a zenét, Agárdi Szilvia a The Voice felfedezettje, illetve Miss Bee (Bestiák) énekelt, László Zoltán és Einsteinke a humort hozott, kis csapatunk táncolt, cserébe a gyerekek Mikulás-csomagokat hoztak, amiket mi eljuttattunk a rászoruló gyermekeknek. Ezzel a kis akcióval a jó sorsú gyermekek tanultak. Reméljük, hogy ezt a gondolatot továbbviszik majd a gimnáziumba, az egyetemre és utána az életbe is. Így tudunk hatással lenni a jövő generációjára. Humorral, zenével, példamutatással és persze a gyerekek bevonásával!

Hosszú távú terveink

Több életmentő Giraffe Shuttle gépet, fénytakarót és babafészek csomagokat szeretnénk ajándékozni a pici hősöknek. Ezen felül szeretnénk folytatni a babák megsegítését, hiszen a cél: 100.000 koraszulott baba megmentése 10 év alatt. Ehhez szükség van arra, hogy biztosítsuk a körforgást, mivel a koraszülött textil eszközök sajnos egy idő után elhasználódnak – ahogy a ruhák és mindenfajta textil – ezért 1-2 évente cserélni kell őket. 

A közösség ereje

Együtt jobb, együtt könnyebb, együtt élvezetesebb, ezért a Plüss Kommandó közösséget épít. Mert csakis összefogással lehetünk nagy dolgokra képesek, amit ékesek bizonyítanak az eredményeink. Rengetegen álltak már mellénk, erős a közösségünk a Facebookon és a való életben is, egyre több emberhez jutunk el a média segítségével és a fizikai programjainkra, rendezvényeinkre is örömmel jönnek el önkénteseink, kicsik és nagyok egyaránt.

Ezért szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki pénzbeli adománnyal vagy a munkájával segített minket. 

Köszönjük Nyilka Ildikó kuratóriumi elnökünknek, hogy kreatív energiáival, ötleteivel és lelkesedésével vezeti a Plüss Kommandót, köszönjük az összes ismert embernek, sztárnak, sportolónak, barátnak, aki mellénk állt, külön hálásak vagyunk a Patbol Magyarországnak és Padbol Győrnek, a budapesti alapítványnak, akik 4.000.000 Ft-ot adományozott Giraffe Shuttle gépre, a támogató cégeknek, az adományozóknak, a fotósoknak, a sok 1000 kávé árával támogató jóságos embereknek, köszönjük Tamási Anikónak, aki az Alapítvány nem hivatalos angyala és jótevője, köszönjük a gyermekeknek, aki plüssöket gyűjtöttek nekünk, köszönjük a zenei támogatóknak, a Szeretetszalag Mozgalomnak, és természetesen köszönjük a szakembereknek, akik folyamatosan segítik a munkánk tanácsokkal és lehetőséget adnak rá, hogy bekapcsolódjunk a nemzetközi szakmai megbeszélésekbe is. Ez utóbbit Nagy Líviának szeretnénk megköszönni, aki lehetővé tette, hogy a babafészek csomagok a legmagasabb nemzetközi és hazai szakmai elvárások alapján készüljenek, a FINE képzés szerint.

A zene gyógyító ereje

Működtetünk egy harmadik kategóriát is, ez a zene kategória. Ennek a programnak a keretében született meg a Bogo, a Csodabogár című dal, amit Asarti Szabó Andrea énekel. A zenei program iskolákban, óvodákban már beindult.

Az Alapítvány szakmai tevékenységi körei

Az Alapítványnak összesen 7 szakmai kategóriája van hivatalosan, aminek keretében jótékonysági tevékenységet végezhet. Ebből 3 kategória elindult útjára: a szociális, az innováció és a zene. 

A szociális kategória keretein belül támogatjuk a koraszülötteket és rászoruló gyermekeket (például Mikulás Hadművelet). 

Az innovációs kategória pedig a babafészek csomagok fejlesztése, tervezése, megvalósítása, hiszen olyan textileket gyártunk, amik korábban nem léteztek és amik olyan igényeket elégítenek ki a koraszülött osztályokon, amire eddig nem létezett eszköz. Szintén az innovációs tevékenységi körünkbe tartozik a sport figurás anyag, amit a Plüss Kommandó tervezett. Ezzel az egyedi tervezésű anyaggal a célunk, hogy reményt adjon az édesanyáknak, hogy az ő koraszülött babájuk is egészséges felnőtté, akár sportolóvá cseperedhet.

A negyedik kategória a sport, ami most van fejlesztés alatt.

Ebből egyenlőre annyit árulunk el, hogy Göritlon Rolling Sports néven (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által védett) érzékenyítő sport tevékenységet tervezünk egészséges és sérült sportolókkal. Ezzel is a célunk a gyógyítás és segítés, a közösségi összefogás, az egészség megóvása.

Korábban, mikor az Alapítvány az Alapítványokért “megszületett”, mind a 7 kategóriában bemutatkoztunk. Az egyik első rendezvényünk az “Önzetlenség napja” kulturális esemény volt, amit a Hősök terén tartottunk. Volt zene, tánc, kézműves foglalkozások, jiu-do bemutató és sztárfodrászok vágták a haját mindenkinek, aki beült a fodrászszékbe.

Ha sikerül mind a 7 kategóriát beindítani, akkor valami nagyszerű eredményt érhetünk el a közösség kovácsolásában, összefogásban, tanításában, motivációjában, érték átadásában, mint a környezetkímélés, az önzetlenség, mások megsegítése, hiszen tulajdonképpen minden kategória erre épül.

“Hatással lenni a jövő generációjára.”

Tevékenységünk térképét ide kattintva tudod megnézni.

Mi az önzetlenség? 

Zárjuk az idei évet az önzetlenség gondolatával, hiszen az Alapítvány is erre épül és mindenki, aki csatlakozik hozzánk, hisz ebben.

“Szívből adni bármit, ami lehet egy érintés, egy mosoly vagy bármilyen apróság, mert így tehetjük együtt szebbé a világot.”

Neked mit jelent az önzetlenség?

Írd meg nekünk!

Kívánjuk, hogy meg tudd valósítani a céljaidat 2022-ben!

Egy megosztás is nagy segítség!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Magyarországi koraszülött és újszülött osztályok térképe