Csak messziről figyelheted a kis testét, miközben nyugtalanul keresi a helyét a rideg inkubátorban. Nem sírhatsz, nem üvölthetsz a kórházban. Csak otthon, ahova csupán vonakodva indulsz, mert legszívesebben minden másodpercedet a koraszülött osztályon töltenéd. De nem teheted. Csak bízol és reménykedsz, akár hosszú hónapokon keresztül, és türelmesen próbálsz várni, míg végül a karodba foghatod a kisbabádat.

Ezt érzi ma évente 9000 anyuka és apuka, akinek kisbabája születik. Ma Magyarországon minden 10. családot érinti a koraszülés. A pici babák a születésük pillanatától kezdve különleges, gyengéd törődést kell kapjanak, azért, hogy az ápolásuk a lehető legszakszerűbb és biztonságos legyen, és minél hamarabb hazamehessenek a kórházból.

A koraszülött kisbabák egy rideg inkubátorban kezdik az életüket az édesanyjuk, és az édesapjuk óvó, biztonságot nyújtó közelsége, az ölelésük, becéző szavaik és simogatások nélkül. Egyedül vannak egy ismeretlen világban, “helyüket keresve a külvilágban”.

De nem csak nekik embert próbáló a helyzet, hiszen az édesanya sem érintheti meg, nem ölelheti  magához, nem szoptathatja, és nem szeretgetheti őt.

Ezért egy biztonságos, óvó környezetet kell nekik teremteni olyat, amelyik megnöveli a baba és a szülők biztonságérzetét is, és legalább megpróbálja pótolni a pótolhatatlant: az édesanyát. De ahhoz, hogy minél inkább megnöveljük az esélyét a koraszülött baba fizikai felzárkózásának is, olyan életmentő eszközök kellenek, amelyekre egy egészséges újszülött esetében általában nincs szükség.

A Koraszülött Hadműveletünk az egyik legátfogóbb hadművelet, amibe belekezdtünk, ezért minden támogatásra szükségünk van. A hadművelet célja az, hogy az ország 23 koraszülött intenzív osztályát olyan eszközökkel tudjuk felszerelni, melyek a koraszülöttek ápolását, a fizikai és idegrendszeri fejlődésüket és akár az életmentésüket is segítik. Ezekre az eszközökre gyűjtünk:


Segíteni szeretnék!

Koraszülött babafészek csomagok

A speciális babafészek csomagokat Nyilka Ildikó álmodta és valósította meg, amihez szakmai segítséget dr. Nádor Csaba főorvos (Semmelweis Egyetem) és Chonjo Diána nővér nyújtott,a Happys koraszülött babaruházat pedig gyártja. A babafészek csomagok feladata az, hogy különösen gyengéd törődéssel óvják a koraszülött kisbabákat.

Giraffe Shuttle inkubátor

A Giraffe Shuttle inkubátor az extrém pici, 1000 grammnál alacsonyabb születési súlyú koraszülöttek egészséges túlélésében kap szerepet. A GE Giraffe inkubátorai biztosítják az összes ehhez szükséges technikai feltételt. Ahhoz, hogy a szülőszobáról a koraszülött intenzív osztályra való szállítás is tökéletesen sikerüljön, szükség van egy olyan eszközre is, ami a szállítás alatt is biztosítja az inkubátor áramellátását, valamint magán “hordozza” azokat a berendezéseket, amik a koraszülött baba stabil állapotát fenntartják (például lélegeztetés) és monitorizálják.

Fénytakaró

A fénytakaró olyan orvostechnikai eszköz (ára kb. 4,5 millió Ft), melynek célja az újszülött sárgaság kezelése az anya és az újszülött közötti kapcsolat veszélyeztetése nélkül. A maximális hatékonyság érdekében intenzív és homogén besugárzást (35 mikroW / cm² / nm), valamint a testfelület nagy lefedettségét (1200 cm²) kínálja. Fényt bocsát ki a bilirubin abszorpciós spektrumában: 430-490 nm, megkönnyíti a vér bilirubin koncentrációjának csökkentését.

Megköszönjük, ha támogatod a koraszülött babákat és szüleiket.


Segíteni szeretnék!