Skip to content

“A kisfiam 5 hónap után hagyott itt minket”

“Bocsánat, hogy így ismeretlenül írok neked, de nagyon megindított ez a mérhetetlen küzdelem, amit az ismeretlen picikért teszel. Csodállak érte. Én is egy érintett édesanya vagyok/voltam, mivel az én imádott kisfiam születése után bekerült a szegedi PIC-re”

Így kezdődött az a privát messenger üzenet, amit kuratóriumi elnökünk, Nyilka Ildikó kapott Alexandrától. Figyelem, a történet megindító és szomorú, a végére szinte biztos, hogy eltörik a mécses, de egyben tanulságos is. Köszönjük Alexandrának, hogy megosztotta velünk élete talán legnagyobb traumáját.

Pedig minden jól indult

Alexandránál 11 évvel a várandóssága (2020) előtt állapítottak meg egy bizonyos pajzsmirigy betegséget. Pontosan ugyanazt, ami elnökünknél, Ildikónál is fennáll. 

A nőgyógyász azt mondta Alexandrának, nem eshet teherbe, ráadásul gyakran előfordult, hogy a menzesze hónapokig kimaradt. Emiatt nem sejtette, hogy állapotos. Mikor 2020 október 1-jén bebizonyosodott, hogy babát vár, már a 14-15. hétben jár a várandóssága.

2021. május 28-ra írták ki a hódmezővásárhelyi szülészetre. Terhessége problémamentes volt, eljárt szűrővizsgálatokra, az orvosok mindent rendben találtak. Semmi sem utalt arra, hogy baj van.

Hónapokig nem tudták az orvosok, hogy mi a baj

Botond egy héttel a kiírt dátum előtt, 2021. május 22. hajnali 3:37-kor, császárral született meg. A születés pillanatában az ún. Apgar-teszt, amivel az újszülöttek egészségi állapotát mérik (szívfrekvencia, légzés, bőrszín, izomtónus stb.) értéke 4-es volt, ami egészséges újszülötteknél 7-10 között mozog.  Később aztán feljavult 8-9-re, de azonnal átszállították a szegedi PIC-re, oxigénes inkubátorban.

1 hónapig volt bent és kiderült, hogy egy ún. pitvari sövényhiánya, illetve lágyéksérve is van. Az állapota ingadozott, időnként oxigént is kellett neki adni. 

Az orvosok hónapokig nem tudták, hogy mi a gond. Végül a tüdőbiopszia derített fényt a betegségére. Veleszületett tödőér rendellenessége (tüdő hemangióma) van. Ez annyira ritka, hogy 10-15 évente születik baba, aki ebben szenved.

“Meghoztam életem legnehezebb döntését”

A tüdő hemangióma az orvostudomány jelenlegi ismerete szerint sajnos gyógyíthatatlan. Az egyetlen megoldás a tüdőtranszplantáció lehetett volna, az orvosok azonban nem engedélyezik a csecsemőkori beavatkozást.

Ezért az orvosoknak közölniük kellett Alexandrával a szomorú hírt és kérték, hogy búcsúzzon el a kisfiától, mert nem lehet tudni, meddig él még a baba. Azt is megkérdezték, hogy mi tegyenek, ha romlik a pici állapota: megmentsék? Mivel az életkilátásai így is maximum pár napra tehetőek lettek volna, Alexandra nem akarta elnyújtani Botond szenvedéseit:

“Ekkor meghoztam életem legnehezebb döntését és azt mondtam az orvosoknak, hogy ha jön a vég, hagyják elmenni, ne szenvedjen tovább”.

“Botond Levente október 30-án hagyott itt minket. 5 hónapig élt.”

Köszönjük még egyszer Alexandrának, hogy beavatott minket a történetébe és kívánjuk Neki, hogy lelkileg meggyógyuljon-felépüljön.

Egy megosztás is nagy segítség!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Magyarországi koraszülött és újszülött osztályok térképe